Czy uzależnienie od gier to choroba? Wg WHO tak!

utworzone przez | gru 16, 2023 | Bez kategorii | 0 komentarzy

Czym jest Uzależnienie od Internetu i mediów cyfrowych?

Uzależnienie od Internetu charakteryzuje się nadmiernym, kompulsywnym korzystaniem z Internetu, które negatywnie wpływa na życie codzienne, pracę oraz relacje. Podobnie jak w przypadku innych uzależnień behawioralnych, osoby dotknięte tym problemem doświadczają trudności z kontrolą swojego zachowania, eskalacji mimo świadomości negatywnych konsekwencji, a także mogą czuć dyskomfort lub niepokój, gdy są odcięte od swoich urządzeń cyfrowych.

Dlaczego WHO Uznaje to za Jednostkę Chorobową?

Decyzja WHO o uznaniu uzależnienia od Internetu za jednostkę chorobową podkreśla rosnące zaniepokojenie wpływem, jaki nowe technologie mają na zdrowie psychiczne. Rozpoznanie tego jako choroby pomaga w identyfikacji, diagnozie i leczeniu osób cierpiących na to zaburzenie. To również przyczynia się do lepszego zrozumienia przyczyn i konsekwencji uzależnienia od Internetu.

Skutki Uzależnienia od Internetu

Skutki uzależnienia od Internetu mogą być wielopłaszczyznowe, włączając w to problemy emocjonalne, społeczne i fizyczne. Często wiąże się to z izolacją społeczną, problemami w relacjach, obniżeniem wydajności w pracy lub szkole, a także problemami ze snem i zdrowiem fizycznym. Długoterminowe konsekwencje mogą prowadzić do głębszych problemów psychicznych, takich jak depresja czy lęk.

Leczenie i Zapobieganie

Rozpoznanie przez WHO umożliwia rozszerzenie badań i zasobów na rzecz skuteczniejszego leczenia i zapobiegania. Leczenie często obejmuje terapie behawioralne, wsparcie grupowe oraz, w niektórych przypadkach, leczenie farmakologiczne. Ważne jest również promowanie zdrowych nawyków korzystania z technologii, edukowanie młodych ludzi i rodziców o potencjalnych zagrożeniach oraz rozwijanie umiejętności radzenia sobie z cyfrowym światem.

Nasza fundacja wspiera budowanie świadomości na temat cyfrowej higieny i budowania dojrzałości cyfrowej wśród dzieci, zwłaszcza do lat 12. kiedy mózg dziecka jest najbardziej narażony i podatny na uzależnienia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz